

Waar
- Bouwen aan vertrouwen en veiligheid
- Talenten beter benutten
- Onderling leren om elkaar feedback te geven
- Communicatie verbeteren
- Effectiever leren samenwerken
- Efficient leren vergaderen
- Beter leren omgaan met stress en werkdruk (lees verder over mijn programma stresspreventie)
jouw teamleden willen dit ook niet
Hoe gaat de samenwerking in jouw team? Loopt het niet soepel en vallen de resultaten tegen? Jouw teamleden lijken elkaar niet te begrijpen. Er ontstaan aparte groepjes binnen het team, jullie zijn meer tijd kwijt met gedoe dan dat jullie productief aan de slag zijn. Jullie bereiken minder dan je had gepland. Kortom: het loopt gewoon niet.
Een belangrijk deel van je leven breng je door met collega’s. Het kan zelfs zijn dat je die collega’s vaker ziet dan je familie. Die tijd wil je prettig doorbrengen.
Als jouw medewerkers goed op hun plek zitten en samen lekker aan de slag zijn, dan leveren ze betere resultaten. Jij kunt je, als leidinggevende, richten op de ontwikkeling van je team én van je medewerkers. In plaats dat je brandjes moet blussen die steeds oplaaien.
Dit kan komen door onderling gedoe, strijd, onbegrip of wantrouwen. Want pas op, dit kan leiden tot medewerkers die het niet meer zien zitten, de handdoek in de ring gooien en ziek thuis komen te zitten.
Jij wil je bezig houden met managen, de grote lijnen uitzetten, zorgen dat jullie je doelen halen. Investeren in je team en een goede samenwerking is dan ook heel waardevol.
We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn
Ik ben Ilse Muller en ik ben erkend teamcoach, facilitator, stress en burn-out coach en stresspreventie adviseur.
Niet in alle teams gaat de samenwerking vanzelf. Medewerkers begrijpen elkaar niet of erger nog, ze vertrouwen elkaar niet. Elkaar aanspreken doen ze niet zomaar, daarvoor moet het veilig voelen. Als leidinggevende merk je dat er minder resultaten worden behaald.
Als teamcoach vind ik het belangrijk dat een team weer in contact is met elkaar, dat ze elkaar leren begrijpen. Niemand ziet de dingen zoals ze echt zijn, elk teamlid kijkt ernaar vanuit zijn eigen perspectief. Dat inzicht helpt je team al zoveel verder.
En vanuit daar kun je dan samen kijken naar wat er echt speelt in het team. Waarmee wil je met jouw team aan de slag?

Ik heb ruim twintig jaar ervaring in (semi)overheidsorganisaties. Als manager, (team) coach en facilitator. Ik vind het prachtig om te zien hoe een team tijdens een traject naar elkaar toe groeit, meer begrip voor elkaar krijgt, beter gaat samenwerken.
Voor mij is verbinding maken de essentie. Ik ga voor concrete resultaten, zodat je ook echt weet waar je als team zelf mee aan de slag kan. Ik spiegel, geef terug, neem geen blad voor de mond en confronteer als het nodig is. Ik gooi er graag wat humor in om het luchtig en prettig te houden.
Management Drives
Het kan heel lastig zijn om gedrag binnen je team bespreekbaar te maken. Met Management Drives heb je een instrument in handen om erover te praten op een manier die niet zo persoonlijk voelt.
Elk teamlid vult een vragenlijst en krijgt aan de hand van zijn antwoorden een profiel. Jouw medewerkers kijken naar het profiel van zichzelf én die van elkaar. Hoe ze samenwerken, waarom het misschien stroef loopt en waar ze elkaar juist kunnen vinden.
En het mooie is dat je met dit instrument niet alleen kijkt naar je teamleden, maar ook naar het team als geheel.
Waar zit jullie kracht als team? Wat zijn jullie potentiële blinde vlekken? Waar moeten jullie op letten?
Samen kijken we naar jullie patronen en gaan we op ontdekkingstocht waar jullie kracht zit, waar jullie nog kunnen groeien en wat je als team niet meer wil doen.
Teamcoaching
Het doel is jullie als team zo zelfstandig en krachtig mogelijk te maken. Door te spiegelen en inzichten voor te leggen ontdekken jullie als team waar jullie aan te werken hebben.
Wat speelt er in jullie team? Vinden jullie het moeilijk om elkaar aan te spreken? Komt dat omdat jullie elkaar niet vertrouwen of omdat jullie bang zijn om elkaar te kwetsen?
Als een team niet lekker samenwerkt, kan dat door veel verschillende dingen komen. Met concrete oefeningen en veel vragen stellen ontdekken jullie wat er aan de hand is.
En wat veel belangrijker is: wat jullie kunnen doen om daar verandering in aan te brengen.
In een veilige omgeving werken aan de issues die spelen bij jullie.
Hoe pakken we het aan?
Ik ga in gesprek met de opdrachtgever, vaak ben jij dat als leidinggevende. Als we besluiten dat we met elkaar in zee willen, maak ik een eerste offerte aan de hand van ons gesprek.
Jij hebt als leidinggevende vaak wel een idee wat er aan de hand is.
Maar niet altijd zie jij de onderstromen of de dingen die gebeuren waar
jij niet bij bent.
Daarom vind ik het als teamcoach belangrijk om jouw teamleden elk apart te spreken. Wat speelt er en wat verwacht hij of zij van het traject?
En voor we echt aan de slag gaan, heb ik ook een verkennend gesprek met het team als geheel. Over de verwachtingen en welk probleem het team zelf ziet.
Het kan zijn dat we uitkomen op een teamtraject, soms kan het helpend zijn om te starten met een sessie Management Drives. Dit bespreek ik uiteraard met jou als leidinggevende.
Willen jullie als team een stap vooruit maken? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!
Wie ging jou voor?
Willem: “Je bent to the point, tactisch, vriendelijk, open. Je kunt goed luisteren met helder verstand en intuïtie. Jij neemt mensen voor je in, mensen houden van je. En je hebt een fijne combinatie van zachte kant en nuchtere drive. Je hebt ‘iets’ wat veel mensen aanspreekt, mensen zijn daarom graag in jouw buurt en nemen veel van je aan. Charisma noemen ze dat!”
Praktische informatie
Tijdens een gesprek met de opdrachtgever stellen we samen vast wat de vraag is en welke resultaten jullie willen behalen.
Ik maak een offerte op maat, afhankelijk van jullie vraag en jullie wensen.
Vooralsnog werk ik volledig on line met videocalls. In de praktijk blijkt dat deze manier van werken zeer effectief is.